WORLD BEAUTY & SPA 2018

4.9.2018

Ve dnech 7-8. září se opět zúčastníme veletrhu World Beauty & Spa. Vystavené budou mimo jiných samozřejmě všechny produkty z řady Beauty a po celou dobu budou poskytovány odboné odborné konzultace
Kde? Veletržní areál PVA EXPO Praha, Letňany - Praha 9.
Kdy? 7. – 8. září 2018, 10–18 hod.

MIKROBIOM STŘEVA
A IMUNITA

1.6.2018

V lidském těle dochází neustále k tvorbě volných radikálů jakožto vedlejšímu produktu metabolické látkové výměny. Za normálních okolností je jejich vznik a množství regulováno přirozenými  mechanismy. Kromě toho jsme jim čím dál více vystaveni v našem životním prostředí. Pokud z nějakého důvodu vznikne v těle nerovnováha, nebo je zátěž těmito látkami již neúměrná, dojde k oslabení imunitního systému a zrychlenému stárnutí buněk, potažmo chátrání celého lidského organismu.

Představme si volné radikály jako vysoce reaktivní částice. Těmto částicím chybí jeden elektron, jsou proto chemicky nestabilní a snaží se chybějící elektron získat tím, že jej „ukradnou“ z nejbližší jiné částice. Z ní se ovšem v tom okamžiku stává také volný radikál, který se opět snaží získat svůj chybějící elektron. Během nastalé řetězové reakce, pokud není korigována, nastává v těle poškozování buněčných struktur, membrán, proteinů a dalších prvků, ale především se mění dědičné bílkoviny DNA. Volné radikály stojí na počátku mnoha vážných onemocnění včetně nádorových, kardiovaskulárních, plicních a imunitních, urychlují stárnutí organismu.

Mezi příčiny nadměrného vzniku volných radikálů náleží znečištěné ovzduší, dlouhodobý a neventilovaný stres, špatná, resp. nekvalitní strava, negativní záření, bezdrátové technologie a samozřejmě negativní emoce… Není divu, že to již lidský organismus nedokáže zvládnout. Cestou k řešení jsou pak určitě mimo jiné tzv. antioxidanty, k nim se ještě dostaneme.

NOVÝ ORGÁN – MIKROBIOM
Tělu můžeme pomoci v boji proti volným radikálům tak, že se zaměříme na vyčištění a vyživení orgánů, zodpovídajících za kvalitní imunitní systém. Mezi ně dozajista patří tlusté střevo. Vědci v 21. století objevili, že v lidském těle se nachází nový orgán. Ale na rozdíl od srdce, mozku, plic a dalších již známých anatomických struktur se neskládá z lidské tkáně, nýbrž z bilionů bakterií. Říká se mu mikrobiom a nachází se právě ve střevě.


Funkce střevního mikrobiomu
Střevní bakterie produkují hormony a neurotransmitery (serotonin), které náš organismus potřebuje k emocionální stabilitě a rozeznávacím schopnostem. Zároveň upravují imunitní systém, zapínají a vypínají geny a přes bloudivý nerv vysílají zprávy do mozku. Mikrobiom chrání střevní stěnu, vytváří některé vitaminy, rozkládá potravu, získává z ní živiny, učí imunitní systém rozpoznávat nepřátele, tvoří protizánětlivé látky, brání „škodlivým“ mikrobům, aby se v nás usadili, moduluje jedovatost požitých chemikálií pro naše játra atd. Když tyto bakterie něco udělají, neprovedou jen jednu věc. Dělají obrovské množství změn.
Vidíme tedy, že střevní mikrobiom reguluje řadu různých procesů. Funguje jako superpočítač. A proto jej můžeme nazvat kontrolním centrem těla. Problémy ale nastanou, když v něm zavládne nepořádek.

Ovlivňující faktory
1) Antibiotika

Jako jeden z faktorů působících na kvalitu střevního mikrobiomu zmiňme antibiotika. Například studie z roku 2015 publikovaná Americkou společností pro mikrobiologii zjistila, že 1 kolo léčby antibiotiky dokáže narušit rovnováhu bakterií ve střevech až na jeden rok.
Na antibiotika, jak v medicíně, tak v živočišných potravinách, se hází většina viny za narušování našeho mikrobiomu, ale na vině je mimo jiné i špatná strava (viz dále).

2) Složení mikrobiomu
Mikroby ve střevě dělíme na „hodné“ a „zlé“.
Ty „hodné“ – bifidobakterie, laktobacily, Faecalibacterium prausnitzii, některé bakteroidy aj. – zejména jejich rozmanitost, podobně jako nízkokalorická strava, pohyb či probiotika snižují propustnost střevní stěny, a tím průnik jedovatých zplodin, částic nestráveného jídla a prozánětlivých látek do krve. Zvyšují naopak tvorbu „dobrých molekul“ (cytokiny, serotonin apod.) a žádoucí citlivost k inzulinu.

„Zlé“ mikroby, jako např. Clostridium difficile (kmen Firmicutes), spolu s kalorickou a tučnou stravou, stresem a antibiotiky, která zničí mikroby „hodné“, působí obráceně. Nerovnováha ve prospěch „zlých“ mikrobů zvyšuje riziko poruch metabolických (diabetes mellitus druhého typu), kardiovaskulárních a zánětlivých.

3) Strava
Hodné mikroby podpoříme stravou anebo doplňky stravy. Probiotické potraviny, obsahující a tím pádem doplňující bakterie přínosné pro náš mikrobiom, jsou např. jogurt, brynza nebo kysané zelí. Důležité jsou ale i prebiotické potraviny, pomáhající krmit bakterie, které se již v těle nacházejí a dělají pro ně užitečnou práci – ideální jsou ředkve, pórek, chřest, česnek. Tyto rostliny jsou plné prospěšné prebiotické vlákniny.

K faktorům negativně ovlivňujícím zmíněnou propustnost střev patří také pesticidy a další jedovaté látky z okolního prostředí, které se dostávají do naší stravy, ale například i lepek, protože ten rozhodně dokáže ovlivnit střevní stěnu u citlivých jedinců tak, že vznikne až neinfekční zánět.

4) Stres
Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících zdraví mikrobiomu je stres. Obzvlášť nebezpečné pro mikrobiom, který se vyvíjí v raném věku, je trauma zažité v dětství. Proto jsou tito lidé daleko náchylnější k autoimunitním chorobám. Mezi nejčastější patří revmatoidní artritida, hypo- i hyperfunkce štítné žlázy, dětský diabetes 1. typu, roztroušená skleróza, Bechtěrev, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a lupénka.

Potřebujeme se naučit uvědomovat si vztah mezi střevy a mozkem. Střevní mikrobiom ovlivňuje mozek a naše chování působením na tvorbu serotoninu, „hodných“ cytokinů (buněčných bílkovin) a metabolitů, jež mění propustnost bariéry mezi krví a mozkovou tkání.
Rozvoji zdravého mikrobiomu napomáhají určitě přirozené porody, mazlení a soužití s domácími zvířaty. Například je zajímavé, že děti, jež měly doma psa, mají o 13 % nižší riziko výskytu astmatu než jejich vrstevníci, kteří jej neměli… atd.

Náhrada mikrobiomu

Jednou z nových cest klasické medicíny, jak ovlivnit střevní mikrobiom, je takzvaná transplantace fekální mikrobioty (TFM) nebo bakterioterapie či transplantace stolice. Jde skutečně o přenos fekálních bakterií jedné osoby do zažívacího traktu jiného člověka. Využívá se především u těžkých zánětlivých stavů, kdy již nefunguje jiná cesta.

PRODUKTY ENERGY
Z Energy produktů nám zásadním způsobem pomohou humátové přípravky (Cytosany), které významně podporují očistu organismu. Umí si poradit s řadou mutagenů, jako jsou různé druhy záření, chemikálie, léčiva, látky vznikající při spalování včetně kouření, některé nebezpečné viry, produkty metabolismu. Vážou na sebe těžké kovy, toxiny, látky organického i anorganického původu, které bez rizika pro organismus a bez úbytku naší energie vyloučí z těla ven. Ochraňují především střeva a brání průniku škodlivin do krevního oběhu. Mají výrazné antioxidační schopnosti, donutí „vyhasnout“ volné radikály. Zároveň huminové látky patří mezi silné imunomodulátory se širokým ochranným efektem. K těm určitě přiřadíme také probiotika:

Probiosan – obsahuje sladkovodní řasu Chlorella pyrenoidosa, účinný probiotický komplex bakterií Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium a inulin.

Probiosan Inovum
– obsahuje probiotické bakterie, inulin, betaglukany a kolostrum.
Probiotický komplex zahrnuje všech 10 nejdůležitějších kmenů v počtu 10 miliard bakterií
(po celou dobu životnosti produktu). Přípravek je dále obohacen o betaglukany z hlívy ústřičné a kolostrum v biokvalitě, které je součástí mateřského mléka savců a vytváří se pouze v prvních hodinách po porodu.

To vše můžeme doplnit dalšími zdroji antioxidantů. Některé antioxidanty si naše tělo vyrábí samo (glutathion, melatonin), jiné jsou přijímány zvenčí potravou či doplňky:

Komplexnost prvků – zelené potraviny
Vitamin C – Flavocel (šípky, paprika, brokolice, kiwi, citrusy, křen…)
Flavonoidy – Flavocel, Grepofit (bobuloviny, jablka, česnek, čaj, červené víno, citrusy…)
Fenoly – Drags Imun, Cistus incanus (víno, káva, tymián, špenát, mateřídouška, pohanka…)
Karotenoidy – Organic Beta Powder, Hawaii Spirulina (citrusy, meruňky, mrkev, rajčata, listová zelenina…)
Vitamin E – Organic Sacha Inchi , Vitamarin (oleje LZ, oříšky a semínka, ryby, špenát…)
Koenzym Q10 – Organic Maca, Raw Aguaje, Revitae (sardinky, makrely, maso…)

Shrneme-li toto téma, máme na výběr, zda převezmeme zodpovědnost za to, čím naše tělo krmíme, nebo zda necháme své chuťové buňky a myšlenky, aby nás ovládaly a zaplňovaly nekvalitní potravou prázdná místa v našem životě. A to fyzicky i psychicky…
Ať se nám to všem daří co nejlépe!

(autorkou článku je Marcela Šťastná)

Použité zdroje:

internet
Rob Knight: „Poslouchej své břicho“
prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.: článek „Máme kus duše ve střevech?“


Zobrazit více...

UVÁDÍME
NOVÝ VITAFLORIN

12.11.2017

Vše plyne, jak praví klasik, vše se neustále vyvíjí. I naše produkty se proto neustále musejí přizpůsobovat novým potřebám a podmínkám, ve kterých se nacházíme. Potraviny, které běžně jíme, jsou bohužel čím dál tím méně kvalitní a obsah životadárných látek v nich klesá. Jak je nahradit? Hledáme v nejčistších místech na zemi zdroje, které teď máte k dispozici i Vy. Nový Vitaflorin obsahuje kromě mateří kašičky – pokrmu včelích královen – také rakytník rostoucí na tibetské náhorní plošině, granátovník ze slunné španělské Andalusie a šťávu z aloe vera pocházející z Mexika.

Doplní do našeho těla tolik chybějící vitaminy čistě přírodního nesyntetického původu, doprovázené komplexem dalších biologicky nepostradatelných látek.

PRO BIO – PRO ŽIVOT
NOVÁ ŘADA PROBIOTIK

1.11.2017

Nově pojatá řada probiotických přípravků se ustálila na dvou základních produktech, které však svým rozsahem pokrývají kompletní potřeby našeho organismu.

Nový Probiosan obsahuje krom účinných probiotických kultur také významné množství organické chlorelly, která nyní pochází z tichomořského ostrova Tchaj-wan.
Svým složením Probiosan akcentuje oblast trávení a výživy organismu.

Nový Probiosan Inovum obsahuje široké spektrum probiotických bakterií, kolostrum, beta-glukany a inulin. Tato formulace je zaměřena nejen na trávení, ale účinně cílí na imunitu a naší celkovou obranyschopnost.

ČESKÝM MATKÁM
CHYBÍ DHA

21.3.2018

Až polovina českých matek může mít v mateřském mléce nízkou hladinu DHA – kyseliny dokosahexaenové, která pozitivně ovlivňuje vývoj dětského mozku a očí. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval Státní zdravotní ústav. Jedním ze zdrojů této kyseliny je olej tučných severských ryb nebo vybraných druhů jihoamerických ořechů.

Zdravotní ústav provedl studii na vzorku 69 dárkyň mateřského mléka. U 34 z nich se hodnota DHA pohybovala pod doporučenou hranicí. „Studie byla zaměřená na některé škodliviny v mateřském mléce, ale protože se měřila řada faktorů, měřili jsme mimo jiné i tyto mastné kyseliny, tedy součásti lipidů,“ informoval Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu. Důvod, proč je kyseliny DHA v mateřském mléce nedostatek, je přitom prostý; Češi málo konzumují tučné ryby, které jsou jejím ideálním zdrojem. Za rok 2016 průměrný Čech spotřeboval 5,1 kilogramu ryb, což bylo nejméně od roku 1995, zatímco v Rakousku a Německu jsou hodnoty jednou tak vysoké. Vedle toho záleží i na volbě. „Suché rybí filé je prakticky k ničemu. Dobrý je losos, pstruh, makrela nebo ančovičky. Kapr na tom moc dobře není, ale stejně se konzumuje málo,“ říká Jiří Ruprich.

DHA má přitom význam jak pro růst plodu, tak pro dospělého člověka. „DHA je stavební materiál pro mozek, oči a další struktury v organismu. Mozek dětí intenzivně roste, potřebuje na to stavební součásti. Budete-li na stavbě šetřit, v jisté chvíli se to projeví poruchami nebo omezením,“ vysvětluje Ruprich.

Mozek dítěte, jehož matka má nedostatek DHA, se proto kvůli absenci této stavební látky nemusí vyvíjet ideálně, což může mít dopad na kognitivní funkce – například schopnost přemýšlet a být bystrý – které jsou u dětí s nedostatkem této kyseliny oslabené v porovnání s těmi, jež mají této látky dostatek.

Příjem rybího tuku by ale podle Rupricha neměl vynechávat ani dospělý. „Teprve v poslední době se objevuje, jak významná je DHA od narození a působí na zdraví po celý život až do smrti. U očí a mozku to platí až do stáří,“ uvádí s tím, že dostatek zmiňované mastné kyseliny napomáhá organismu potlačovat deprese, vede k vyšší obraně proti obezitě, kardiovaskulárním onemocněním, Alzheimerově chorobě i dalším degenerativním nemocem.

Vyvážený poměr nenasycených mastných kyselin EPA a DHA najdete u nás v produktech Vitamarin a nově též v oleji Sacha Inchi.
Zobrazit více...

Sdílejte nás na sociálních médiích

Nikdy nepochybujte o tom, že by malá skupina otevřených lidí mohla změnit svět. Ve skutečnosti je to jediná věc, která ho kdy změnila.